Het is super leuk om je eigen rollade te maken. Kies een stuk vlees uit wat bij je past. Voor een magere varkensrollade kies je een stuk filet, maar hou je van meer smaak en een randje vet kies dan voor een stuk procureur. Zelf kies ik het liefst voor een stuk procureur. Je kunt een kruidenmix kopen maar je kunt ‘m natuurlijk ook zelf maken. Vandaag geef ik twee originele combinaties van kruidenmixen die je zou kunnen gebruiken voor je rollade.
Voorbereiding : 30 minuten
Bereiding : 60 minuten
Ingrediënten
1200 gram procureur
Smokey venkel rollademix
- 17 gram (colorozo) zout
- 2 tl venkelzaad
- 2 tl gerookte paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
Groene kruiden rollademix
- 17 gram (colorozo) zout
- ½ rode ui
- 5 gram verse peterselie
- 5 gram verse bieslook
- 1 takje verse salie
- 1 takje verse dragon
- 1 takje verse citroen verbena (beetje citroenrasp is ook goed)
- 1 tl zwarte peper
Of je kiest voor colorzozout of voor keukenzout maak in dit recept niet zo veel uit. Het zal een minimaal smaakverschil geven. Het enige grote verschil zal zijn dat de rollade met colorozozout mooi roze kleurt en de rollade met keukenzout een grauwere kleur zal hebben.
Voorbereiding
Kneus het venkelzaad in de vijzel en meng de andere kruiden en het zout erdoorheen.
Voor de groene kruiden rollademix snijd je de verse kruiden en ui heel fijn en meng je het zout en de zwarte peper erdoor.
Vlinder het stuk procureur tot een lange gelijkmatige lap. Bestrooi het vlees met de kruidenmix en wrijf het in het vlees. Rol de rollade op. Het is belangrijk dat de rollade gelijkmatig word opgeknoopt zodat hij een mooie gelijkmatige gaar word en niet op een plek al te gaar en op de andere te rauw.
Laat de rollade als dat mogelijk is 2 dagen goed afgedekt of vacuüm in de koelkast liggen. Dit zorgt er voor dat het zout en de kruiden in het vlees kunnen trekken en de rollade veel meer smaak zal hebben.
Bereiding op Big Green Egg
Steek het houtskool in de Big Green EGG aan, na ongeveer 12 minuten brand hij goed en sluit de deksel wanneer het spel van de temperatuurbeheersing begint.
Probeer de keteltemperatuur te regelen tot ongeveer 100 graden.
Plaats dan de Conveggtor en daarna het rooster erop.
Vervolgens leg je de rollade in het midden van het rooster en bereid je deze tot een kerntemperatuur van 67 graden.
Bij een lage temperatuur verlies de rollade minder vocht en vet waardoor hij veel meer smaak behoud en lekker zacht blijft.
Ben je op zoek naar nog meer leuke recepten kijk dan op www.meatjosja.com
